Kapteeni
Matti Korhonen
Suunnistajantie 8
87700 Kajaani
puh. 0400 890 355
matti.korhon(at)gmail.com

Ladykapteeni
Pirjo Heikkonen 
Linnantaustie 39 B 11 
87250 Kajaani
puh. 044 540 3040
pirjo.heikkonen(at)kainuu.fi


Kapteenien terveiset !

GOLFETIKETTI

Käyttäytyminen kentällä

Golfetiketin tärkeimmät asiat tiivistettynä ovat

Huomaavaisuus toisia pelaajia kohtaan.

Turvallisuus kentällä ja harjoitusalueilla.

• Peli- ja etuoikeusjäjestys kentällä.

• Ripeästi etenevä pelitapa.

• Kentän kunnosta huolehtiminen.

• Lajin perinteitä kunnioittava pukeutuminen.

Etiketti on tärkeä osa golfia. Aloittelijalle se voi tuntua pelottavalta, mutta harrastamisen myötä toimintatavoista tulee itsestäänselviä. Suurin osa niistä perustuu maalaisjärkeen.

Pelatessa kentällä tulee muistaa seuraavat säännöt:

• Älä liiku, puhu tai seiso liian lähellä toista pelaajaa hänen lyödessään palloa.

• Lyö avaus- ja jatkolyöntisi vasta kun edellä menevä ryhmä on taatusti riittävän kaukana.

• Pelaa ripeästi. Lyöntien määrä on taitojen mukainen, mutta aloittelijakin voi opetella kävelemään reippaasti ja toimimaan lyöntien välissä viivyttelemättä. Kun reikä on pelattu loppuun, poistu viheriöltä ja siirry seuraavan väylän tiiauspaikalle.

• Päästä nopeampi ryhmä ohitse, mikäli takanatulijat joutuvat odottamaan takananne.

• Laita lyönnissa irronneet turpeet paikalleen. Tasoita jälkesi hiekkaesteessä. Korjaa pallonputoamisjäljet viheriöllä.

• Varo astumasta toisen pelaajan puttilinjalle viheriöllä.

• Älä vahingoita viheriön pintaa.

• Laita lippu varoen ja huolellisesti paikalleen.

Hauskaa Golfkesää !!!

Pirjo ja Matti

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Kapteenit mielletään usein kurinpitäjiksi, etiketin ja sääntöjen noudattamisen tarkkailijoiksi. Eipä ole tässä kauden vaiheessa tarvinnut juurikaan noissa hommissa olla. Kapteenilla itsellään on tainnut olla kentän kuluneimmat housut. Ikään kuin tästä huomauttamaan muiden jalkaan on ilmaantunut uutuuttaan hohtavia pöksyjä samaan aikaan kun väärän lajin vetimet ovat häipyneet.

Kun ei ole isoja asioita, mistä nurista, niin puututaan pieniin. Esim. siihen, mihin jää harava käytön jälkeen.

Kentällä näyttää olevan paljon vanhan koulukunnan kulkijoita, joille haravan paikaksi osoitettiin bunkkerin reuna niin, että ainakin varsin oli ulkopuolelle. Nyt maailma on muuttunut: harava on jätettävä kokonaan bunkkeriin, varsi osoittamaan lyöntipaikkaan päin.

Perusteita on kaksikin: mikään haravan osa ei saa olla estämättä pallon menemistä bunkkeriin, niin toivottavaa kuin se lyöjän kannalta olisikin. Toinen peruste tulee kentän hoitajilta. Haravia ei toivota ruohon leikkaajien haitoksi.

Terv

 

Pekka

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 Oikaisu

Menin viikko sitten kirjoittelemaan näin:

"Tällä kokemuksella ei voi vielä pitää "Usein kysyttyä"- palstaa. Kirjaan tähän kuitenkin yhden kysymyksen vastauksineen:

 

Miten kastelulaitteen kansista voi vapautua?

 

Vastaus on, että Kajaanissa ei juuri mitenkään. Sääntöjen mukaanhan pallon ollessa griinillä, sitä saa siirtää kastelulaitteen ollessa puttilinjalla. Kajaanissa tällainen tilanne on käytännössä mahdoton, koska griineillä ei tällaisia laitteita ole.

 Griinin ulkopuolella kastelulaitteista saa vapautua vain kun lyötäessä maila on vaarassa osua em. laitteen tai laite jää lyöntiasennossa pelaajan jalan alle.

 Tällöin dropataan lähimpään paikkaan, missä edellä mainittua ei tapahdu. Siis noin kengän mitta kannesta ja pallon tulee dropin jälkeen jäädä mailan mitan päähän tuosta pisteestä. Kahden mailan mitan päähän tai mittaamattoman matkan lipun suunnassa taakse päin pääsee vain yhdellä rangaistuslyönnillä. "

 Tämä kaikki oli höpöä. Juuri tässä tapauksessa ei pelatakaan näin kuten klubilla myynnissä oleva sääntövihko määrää. Juuri tähän tapaukseen on olemassa "valtakunnallinen" paikallissääntö:

KASTELULAITTEEN KANNET VIHERIÖN LÄHEISYYDESSÄ

 

Kastelulaitteiden kansista ja muista kiinteistä haitoista vapaudutaan säännön 24-2 mukaisesti. Lisäksi mikäli mainittu haitta on enintään kahden mailanmitan päässä pelattavan reiän viheriön reunasta ja sijaitsee pallon ja reiän välissä, saa pelaaja vapautua haitasta seuraavasti:

Pallon ollessa viheriön ulkopuolella, mutta ei kuitenkaan esteessä ja enintään kahden mailanmitan päässä haitasta ja haitta sijaitsee pelilinjalla pallon ja reiän välissä, saa pallon nostaa, puhdistaa ja pudottaa lähimpään paikkaan, joka vapauttaa haitasta, mutta ei lähemmäksi reikää, esteeseen eikä viheriölle.

Koska golf-liitto on viisaudessa määrännyt tämän paikallissäännön voimaan kaikilla Suonen kentillä, mekin tottelemme kiltisti. Siis lähellä viheriötä voimme vapautua edellä mainitulla tavalla.

Pyydän anteeksi aiheuttamaani sekaannusta ja lupaan, että vielä joskus minä jonkun säännön tulkitsen oikein.

 

Terv

 

Pekka

Kumppanit